Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

Στη θέση ενός νεκρού: Το σκοτάδι καραδοκεί ακόμα και στα πιο όμορφα μέρη...

 

Ο Γιώργος Μαρτινίδης είναι η «ήρεμη δύναμη» στο χώρο της Ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, με ιδιαίτερη θεματολογία και ξεχωριστή οπτική. Το προηγούμενο μυθιστόρημά του, Φυγή Κεφαλαίων, ήταν ένα κλασικό «whodunit» στη Θεσσαλονίκη την εποχή των capital control, ένα «γρήγορο, σφιχτοδεμένο, εγκεφαλικό, ανατρεπτικό θρίλερ» (Πάνος Τουρλής, Βιβλιοκριτικές), μια «ρεαλιστική αστυνομική ιστορία που, παρά τις πολλαπλές ανατροπές της, δεν χάνει ούτε στιγμή το ενδιαφέρον της» (Χίλντα Παπαδημητρίου, Bookpress).

Με το νέο του βιβλίο, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει αυτή τη φορά στην Καστοριά, όπου η αυτοκτονία ενός καθηγητή κρύβει σκοτεινά και επικίνδυνα μυστικά. Το Στη θέση ενός νεκρού είναι ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ, ένα κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και το μυστήριο να ξεδιπλώνεται αριστοτεχνικά από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα.
                                                                                

Λίγα λόγια για την υπόθεση


Όταν το είχε σχεδιάσει ανησυχούσε ότι, την τελευταία στιγμή, θα τον έπιανε το ένστικτο αυτοσυντήρησης απέναντι στον πνιγμό, όπως είχε γράψει ο Καρυωτάκης στην τελευταία του επιστολή. Ότι μόλις τον χτυπούσε το κρύο νερό θα πάλευε, θα άνοιγε την πόρτα και θα πάσχιζε να κολυμπήσει προς την επιφάνεια. Αλλά όχι. Αντί να ταραχτεί, έμεινε στο κάθισμά του με τη ζώνη του δεμένη. Παραδόθηκε στο νερό και βυθίστηκε απολαυστικά σε έναν γλυκό λήθαργο, με ένα γαλήνιο χαμόγελο στα χείλη του. Ανυπομονούσε για την ηρεμία που θα του έφερνε το σκοτάδι. Είχε κουραστεί να σκέφτεται.

Ο Στέφανος είναι ένας τριανταπεντάρης με μεταπτυχιακά και διδακτορικό, που κάνει κακοπληρωμένες δουλειές και περνάει μια μουντή καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη. Συν τοις άλλοις, έχει επιφορτίσει τον εαυτό του με τη φροντίδα και την οικονομική υποστήριξη της πρώην γυναίκας του, χρόνια άρρωστης με ψυχιατρικά προβλήματα.

Στην προσπάθειά του να χτίσει μια καριέρα και να βελτιώσει τα οικονομικά του, δέχεται μια κενή θέση εξωτερικού συνεργάτη στο ΤΕΙ Καστοριάς που προκύπτει ξαφνικά επειδή ο κάτοχος της θέσης αυτοκτόνησε. Καθώς ξεκινάει την καινούργια του δουλειά στη γραφική ακριτική πόλη, ο Στέφανος αρχίζει να ακούει περίεργες φήμες για τον προκάτοχό του και μπαίνει στη διαδικασία να τις διερευνήσει γιατί νιώθει μια περίεργη ταύτιση με τον νεκρό. Ταυτόχρονα, γνωρίζει την όμορφη Ελπίδα, μια κοπέλα που αποτελεί το διαμετρικά αντίθετο της πρώην συζύγου του και οποιασδήποτε άλλης γυναίκας έχει γνωρίσει στη ζωή του, η οποία τον κάνει να αισθανθεί ζωντανός για πρώτη φορά.

Πληροφορίες για το βιβλίο


Στη Θέση ενός Νεκρού του Γιώργου Μαρτινίδη

Τιμή: €14,40 ● Σελίδες: 360 ● ΙSBN:  978-960-620-864-5  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου