Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Το Ξεχωριστό Παιδί: Πόσο σκοτάδι μπορείς να αντέξεις για να δεις το παιδί σου να χαμογελάει;

 


Μετά το συγκλονιστικό μυθιστόρημα Το Κουτί (2020), ο πολυβραβευμένος «μάστορας του κοινωνικού» (Ελεωνόρα Ορφανίδου, Αθήνα 984) Γιώργος Γιώτσας επιστρέφει με «μια ιστορία - ωδή στην πατρική αγάπη, τη διαφορετικότητα, και την απύθμενη δύναμη της ψυχής» (Κέλλη Κριτικού, Comfort-Zone.gr), ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα «γραμμένο με λέξεις φτιαγμένες από τη φωτιά των αισθημάτων» (Γιώργος Τρίγκας, Metal Hammer).

Το Ξεχωριστό Παιδί είναι η ιστορία ενός πατέρα που δεν αντέχει τη ζωή με τον αυτιστικό γιο του -τον κοινωνικό αποκλεισμό, την αδυναμία να τον βοηθήσει, τις ίδιες τις κραυγές του παιδιού στις οποίες δεν έχει απάντηση- και αφού τον εγκαταλείπει, έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα στη ζωή του φαντάζουν μάταια. Τότε συναντάει τυχαία μια κοπέλα με άγνωστο παρελθόν, που θα ανάψει μια μικρή φλόγα ελπίδας μέσα του· την ίδια περίοδο που μια άλλη γυναίκα τον αναζητάει για να του κάνει μια ενδιαφέρουσα όσο και τρομακτική πρόταση -μια γυναίκα που κρύβει μέσα της το απόλυτο σκοτάδι.

Λένε ότι το φως μπορεί να κερδίσει το σκοτάδι. Όμως, σε μια ιστορία για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας γονιός για να προστατεύσει το παιδί του, θα ανακαλύψετε ότι τίποτα δεν είναι τόσο απλό…


Από το οπισθόφυλλο


«Ένιωσα βαθιά μέσα μου πως είμαι ένας παράταιρος ηθοποιός πάνω στη σκηνή, ένας ηθοποιός που έχει ξεχάσει παντελώς τα λόγια του...»


Η ζωή του Ηλία έχει εκτροχιαστεί. Η απώλεια των γονιών του. Η αποτυχία να δημιουργήσει. Οι ασταθείς σχέσεις. Και πάνω απ’ όλα το αυτιστικό παιδί που έρχεται στον κόσμο. Εκείνο το παιδί που όλοι λένε «ξεχωριστό». 

Η ζωή του Ηλία βουλιάζει αργά και χωρίς επιστροφή καθώς έχει αποτύχει ως σύζυγος, πατέρας, συγγραφέας και άνθρωπος. Μένει μόνος στα σκοτάδια του διαμερίσματός του. Τα βάρη είναι πολλά για να τα αντέξει και, παρά την αγάπη που καίει στην καρδιά του, ο κυνικός τρόπος με τον οποίο είναι φτιαγμένος και λειτουργεί ο κόσμος μοιάζει να τον διαλύει. Πόση ελπίδα να χωρέσει μέσα σε έναν τέτοιον κόσμο; Μέχρι που κάποιο απόγευμα μια άγνωστη γυναίκα κάθεται δίπλα του σ’ ένα μπαρ. Και του κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και τρομακτική πρόταση. 


Το Ξεχωριστό Παιδί μάς διηγείται μια ιστορία για την αναπηρία και τον αυτισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις χαμένες προοπτικές, τον κοινωνικό περίγυρο, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, αλλά ταυτόχρονα μας μιλάει για τη διαφορετικότητα, τα όνειρα των ανθρώπων, την ελευθερία, τον έρωτα, όπως και για την κινητήρια δύναμη του κόσμου αυτού: την αγάπη.


Με εισαγωγικά σημειώματα από τη συγγραφέα Χριστίνα Ψύλλα και την ψυχολόγο Φάννυ Ροΐδου


Κριτικές


«Υπό συνθήκες υψηλής συναισθηματικής έντασης, ο κεντρικός χαρακτήρας του νέου μυθιστορήματος του Γιώργου Γιώτσα ταξιδεύει με μεγάλες ταχύτητες προς την αυτεπίγνωση και προς έναν κόσμο πολλαπλών εμπειριών από τον οποίο και δεσμεύεται με συμφωνίες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα. Με σοφή οικονομία εναλλαγής ο Γιώτσας περνάει συχνά από το ειδικό, την κεντρική ιστορία ενός πατέρα με παιδί στο φάσμα του αυτισμού, στο γενικό, τα βιωμένα καθημερινά δράματα των πολλών, παραμένοντας και σε αυτό του το βιβλίο μάστορας του κοινωνικού».

Ελεωνόρα Ορφανίδου, αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος του Αθήνα 984


«Η ξεχωριστή πένα του Γιώργου Γιώτσα, σαν σύγχρονος μάγος, δίνει ζωή σε ένα ξεχωριστό παιδί μέσα από μια ιστορία - ωδή στην πατρική αγάπη τη διαφορετικότητα και την απύθμενη δύναμη της ψυχής»

Κέλλη Κριτικού, βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος, BookZone app/ Comfort-Zone.gr


«Μπορεί το Ξεχωριστό Παιδί να είναι γραμμένο με λέξεις φτιαγμένες από τη φωτιά των αισθημάτων, όμως τα εκφραστικά του στοιχεία πλάθουν τελικά ένα χαμηλόφωνο λογοτεχνικό δράμα. Μόνο που εδώ οι σιωπές και οι αγωνίες του πατέρα βγάζουν τέτοιες κραυγές που η έντασή τους αγγίζει αμέσως την καρδιά μας. Κι εκεί κρύβεται εντέλει το νόημα όλων των σημαντικότερων στιγμών της ζωής μας, έτσι δεν είναι;»

Γιώργος Τρίγκας, αρθρογράφος, Metal Hammer 


Παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα




Πληροφορίες για το βιβλίο


Το Ξεχωριστό Παιδί του Γιώργου Γιώτσα

Τιμή: €16,60 ● Σελίδες: 352 ● ΙSBN:  978-960-620-983-3



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου