Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ο Λιλίκος και η Λιλίκα… uncovered


 

Αν δεν το γνωρίζατε, στις 19 Φεβρουαρίου υποδεχόμαστε τον Λιλίκο και τη Λιλίκα. Αυτοί οι δύο είναι οι ήρωες των δύο βιβλίων της Ανδριάνας Σακκά που θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα. Το πρώτο βιβλίο είναι το Ο Λιλίκος Φορούσε Tod’s και το δεύτερο βιβλίο είναι το Η Λιλίκα Προβάρει Vera Wang. Και είναι καλό να τα διαβάσετε μ’ αυτή τη σειρά.

Λιλίκος και Λιλίκα, λοιπόν. Σας φαίνονται εκκεντρικά τα ονόματά τους; Εντάξει, η αλήθεια είναι πως δεν είναι τα πραγματικά τους. Ωστόσο υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους καθιστούν... Λιλίκο και Λιλίκα. Θέλετε να τα μάθετε; Φύγαμε:



Λιλίκα (η):


Είδος: Διασταύρωση ανθρώπου με πλάσμα της λίμνης και του δάσους, αλλιώς αερικό –και αγγελοκρουσμένο.
Γένος: Θήλυ (με αρκετές δόσεις τεστοστερόνης που ευτυχώς δεν εκφράζεται σε αυξημένη τριχοφυΐα ή ανάπτυξη ανδρικών γεννητικών οργάνων, αλλά σε καθαρά συμπεριφορικές διαταραχές που ορισμένες φορές τη φέρνουν σε τόσο δύσκολη θέση ώστε φτάνει στο σημείο να τις καταριέται και να είναι διατεθειμένη να τις ανταλλάξει ευχαρίστως με λίγες τρίχες παραπάνω).
Ιστορικό: Σύμφωνα με πρόχειρες πάντα έρευνες, ο λιλικισμός ως ασθένεια εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις γυναίκες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει όταν πέσει στο δρόμο τους ο Λιλίκος –εν ολίγοις, ο γοητευτικά ακατάλληλος άντρας. Οι περισσότερες τρώνε τα μούτρα τους μία φορά (άντε δύο…) και μετά δεν την ξαναπατάνε. Υπάρχουν βέβαια και οι αμετανόητες Λιλίκες που τραβάνε κάθε είδους Λιλίκο σαν μαγνήτες. Και το απολαμβάνουν. Αλλά αυτές είναι ακραίες περιπτώσεις: του γιατρού. Δε θα μας απασχολήσουν εδώ.
Θρήσκευμα: Η αποστολή της να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο, τα σέξι εσώρουχα, τα ψηλά τακούνια και φυσικά ο Λιλίκος της.
Ακούει στα ονόματα: Babygirl, Ναυσικά (με πολλά άλφα στο τέλος) και το all time favorite: Βασίλισσα των Πάγων, αλλιώς Ice Queen.


Χαρακτηριστικά γνωρίσματα:


Πού μπορείς να τη βρεις: Το καλοκαίρι πετάει προς τα κοντινά νησιά και την πισίνα του Χίλτον για να πίνει ντάκιρι και να κάνει ηλιοθεραπεία. Το χειμώνα η ανεύρεση της Λιλίκας είναι λίγο πιο δύσκολη, καθώς τότε θυμάται ότι υπάρχει θεατρική σκηνή στην Ελλάδα, τζαζ ορχήστρες στο Half Note, Μέγαρο Μουσικής στη Βασιλίσσης Σοφίας και μια Λυρική Σκηνή που αγκομαχά να σταθεί στα πόδια της, και επειδή η Λιλίκα είναι γνωστή λάτρις της οπερέτας και του μελοδράματος δεν μπορεί παρά να συνδράμει με τον οβολό της.
Κρυφά όπλα: Το χιούμορ –χρησιμοποιείται σε στιγμές μεγάλης ψυχικής οδύνης για να κρύψει και να επουλώσει πληγές όταν το Betadine και η ασπιρίνη δε φτάνουν.
Συναναστρέφεται: Αποκλειστικά και μόνο με Λιλίκες. Υπάρχουν πολλές εκεί έξω. Περισσότερες απ’ όσες νομίζουμε. Τις αναγνωρίζεις ως εξής:
Όταν οι Λιλίκες συναντιούνται: «Τι κάμεις Λιλίκα; Τι κάμει ο Λιλίκος σου; Τι γούστα βγάνει ο παίκτης σήμερα;»
Όταν οι Λιλίκες χαιρετιούνται: «Άντε, καλά τα είπαμε και σήμερις Λιλίκα, καλό δρόμο και καλό κουράγιο», με φιλί και χτύπημα στην πλάτη.
Όταν μένει μόνη: Κάνει χαλαρωτικές δουλειές του σπιτιού, αυτοσχέδια γιόγκα, χορεύει, μαγειρεύει ριζότο, γράφει λιλικισμούς και ερωτικά γράμματα στον Λιλίκο της, και γενικώς γελάει με τα χάλια της. Ενίοτε κλαίει κιόλας. Αλλά μόνο για καλό.
Κινείται: Με ραδιοταξί, συμβατικά ταξί, αεροπλάνα, δελφίνια. Στο Μετρό μπαίνει μόνο όταν έχει κέφια, γιατί προτιμά τις πιο πριβέ καταστάσεις. Οι σούπερ ανεξάρτητες Λιλίκες διαθέτουν και αυτοκίνητο –μικρού πάντα κυβισμού.
Χόμπι: Κατά βάση ο Λιλίκος της. Ακολουθούν ο Σοπέν, ο Πασχάλης Τερζής, έκτακτα σεμινάρια εκμάθησης του τιμημένου χορού της Σουλιώτισσας στο Λύκειο Ελληνίδων, εσπρεσάκι και κέντημα-βελονάκι στο μπαλκόνι, μεταμεσονύκτιο αϊτινό βουντού με μπόλικη βότκα λεμόνι, η ανά εξάμηνο αλλαγή διακόσμησης του σπιτιού, το σκάκι, η ρουλέτα, ο ιππόδρομος και το κρίκετ.
Η σχέση της με τους άντρες: Δοτική. Όταν έχει απέναντί της έναν φυσιολογικό άντρα, αφήνεται, χαλαρώνει, χαλαρώνει, χασμουριέται σαν λέαινα κάτω απ’ τον ζεστό αφρικανικό ήλιο, μέχρι που στο τέλος… βαριέται θανάσιμα. Όταν έχει απέναντί της έναν Λιλίκο, η καρδούλα της κάνει πεταλουδίτσες, η ψυχραιμία της πηγαίνει περίπατο αγκαζέ με την αξιοπρέπειά της, η παίκτρια χάνει την μπάλα και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Αγαπημένες εκφράσεις:

1. «Τάκου τάκου ο αργαλειός μου, να σου κι έρχεται ο καλός μου» –στο σύμπαν.
2. «Όχι έτσι, μωρό μου, όχι έτσι» –στον παίκτη της.
3. «Αχ…» –στις φιλενάδες που την κοιτούν βαριεστημένες γιατί έχουν και τον δικό τους Λιλίκο να σκεφτούν.

Τι πρέπει να ξέρεις γι’ αυτήν:

Δεν πέφτει με ακριβά δώρα. Αλλά της αρέσει ο μπονβιβερισμός.
Μεγαλύτερη ανησυχία της είναι ότι κατά βάθος είναι τρομερά βαρετή.
Η μέρα που θα τη θεωρήσεις δεδομένη είναι η μέρα που θα τη χάσεις.
Δεν τραβάει κανένα ζόρι να πηγαίνεις μόνος σου διακοπές ή να βολοδέρνεις σε κωλόμπαρα και στριπτιζάδικα, αρκεί να την αφήνεις να κάνει κι εκείνη ό,τι γουστάρει και να μην την καταπιέζεις υπέρ το δέον, γιατί αυτά δεν τα σηκώνει.
Δεν της αρέσουν οι macho συμπεριφορές, εκτός βέβαια αν πηγάζουν απ’ τον Λιλίκο της, οπότε εκεί μπορεί να δυσανασχετεί, όμως κατά βάθος χαμογελάει, γιατί ό,τι και να κάμει αυτός χαριτωμένο το βρίσκει.
Όταν είναι οκέι στα deadline της, πληρώνει εγκαίρως τους λογαριασμούς κι έχει γεμάτο ψυγείο, σιδερωμένα ρούχα και φρέσκες ανταύγειες, πάει να πει ότι είναι ευτυχισμένη. Το αντίθετο σημαίνει το αντίθετο.
Δε θα έκανε με τίποτα: ναρκωτικά, πτώση με αλεξίπτωτο, καταδύσεις, εκπτώσεις στα πιστεύω της, γάμο από συμβιβασμό. Τα θεωρεί εξίσου επικίνδυνα για την ψυχική και σωματική της υγεία.

Πώς θα την κατακτήσεις:

Αν δεν είσαι ο Λιλίκος είναι ουσιαστικά αδύνατον, μπορείς να απελπιστείς από τώρα. Η Λιλίκα έχει πει τα Πιστεύω και τα Πατερημά της, ένας είναι ο Αλλάχ της και μία η Προφήτισσά του, και γενικώς δε σηκώνει κουβέντα για το θέμα.
Αν είσαι ο Λιλίκος, την έχεις αρκετά καλά, γιατί υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που δε θα μπορούσε να σου συγχωρήσει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σου το κάνει κι εύκολο.

Bonus Track –Τι αφαιρεί άλλη μία ζωή από τη Λιλίκα:

1. Όταν ο Λιλίκος της έχει πει ότι θα την πάρει τηλέφωνο και δεν το κάμει γιατί χάνεται κάπου μεταξύ εγωισμού και λιλικισμού γωνία (πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί ως γνωστόν σε μωρό και σε τρελό είναι να μην τάξεις).
2. Όταν ο Λιλίκος της λιλικίζεται, η Λιλίκα αναγκάζεται να ρίξει βούρδουλα, και μετά της βγαίνουν ενοχικά γούστα: «Αχ, Λιλίκο μου, σου ξερίζωσα τα ματοτσίνορα, πονάς; Εγώ, εγώ φταίω, μωράκι μου, εγώ η κακιά!» και σπεύδει με σοκολάτες, τσιρότα, La Perla και πρωτεΐνες για την αναδόμηση του παίκτη.
3. Όταν τον ρωτάει «Λιλίκο, μ’ αγαπάς;» και εκείνος αντί να αποκριθεί το ρίχνει στα σήματα μορς, στις κινέζικες παροιμίες, στο τζόγκιν και στην πόκα.

Καλή χώνεψη, με τις υγείες σας και περαστικά.

 

Λιλίκος (ο)


Γένος: Διασταύρωση ανθρώπου με λύκο, πλάσμα υπόγειο και ιπτάμενο, σαρκοφάγο και πλουτώνιο.
Φύλο: Άρρεν. Σαν γνήσιο παιδί του Nitro και της Techno, και επειδή πάντα ακολουθεί την τάση της εποχής του, πέρασε από τα στάδια τσόγλανος νέος, φέρελπις και εξαντρίκ Δον Ζουάν, επιτυχημένος και εργασιομανής metrosexual. Σήμερα, αν και αποτελεί κατηγορία από μόνος του, τείνει προς το «übersexual εργένης στα όρια του burnout syndrome». Παραμένει όμως γοητευτικός.
Ιστορικό: Σε αντίθεση με τον γυναικείο λιλικισμό, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται άπαξ, ο αντρικός λιλικισμός έρχεται για να μείνει. Τι σημαίνει αυτό; Μια φορά Λιλίκος, πάντα Λιλίκος. Γιατί τα περιττά λόγια είναι φτώχεια.
Θρήσκευμα: ο Εαυτός του, η Γυναίκα, το ποίμνιό του, ο Mac του, το σεξ, τα ακριβά κοστούμια.
Ακούει με ευχαρίστηση στα εξής: Αφεντικό, Καπετάνιο, Πρωταθλητή.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα:



Πού μπορείς να τον βρεις:
Στο σπίτι του, στο γραφείο του, στα διάφορα πάρτι.
Κρυφά όπλα: Το IQ του. Οι στροφές του θα μπορούσαν άνετα να ανατρέψουν τα όρια της Μόντσα, τα τελευταία χρόνια όμως έχει στείλει τον εγκέφαλο για σέρβις γιατί στις δεξιές στροφές σφύριζαν τα τακάκια.
Κρυφές αδυναμίες: Το σεξ. Ως άνδρας, ο Λιλίκος έχει το σεξ στο νου κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας. Όταν δουλεύει, η κατάσταση επιδεινώνεται.
Εμμονές: Η τελειομανία, το Dettol, η στρατολαγνεία, το S&M και η F1.
Συναναστρέφεται: Με άτομα κάθε είδους, Λιλίκους και μη –δεν τραβάει τέτοια ζόρια. Φίλος του είναι όποιος ικανοποιεί τις αυξημένες απαιτήσεις του σε θέματα ευφυΐας, επαγγελματικής δεξιοτεχνίας, κοινωνικού status, και παράλληλα ανέχεται την κυκλοθυμία του, τις διδαχές του, τα γούστα του.
Κολλητοί: Λίγοι και καλοί. Τον αγαπούν, απολαμβάνουν την παρέα του, τον θαυμάζουν, αν και κατά βάθος τον φοβούνται λίγο –για ευνόητους λόγους.
Ιδιοσυγκρασία: Πλάσμα ζεστό, βαθιά συντροφικό και ρομαντικό, αλλά ταυτόχρονα περήφανο, αυτοκαταστροφικό, εύφλεκτο και υπερκινητικό σε βαθμό αηδίας, χαλαρώνει μόνο όταν νιώσει ασφάλεια –δηλαδή ουσιαστικά ποτέ. Χαρακτήρας αντιφατικός, που θέλει να είναι απόλυτα ελεύθερος και αλυσοδεμένος ταυτόχρονα, εξίσωση αρκετά δύσκολη ακόμη και για τον ίδιο τον Αϊνστάιν. Όχι όμως και για τη Λιλίκα.
Αχίλλειος πτέρνα: Η ενοχική φύση του.
Όταν μένει μόνος του: Ακούει μουσική, χορεύει αυτοσχέδια καποέιρα, παίζει ξύλο με τον εαυτό του, σιδερώνει τα πουκάμισά του, καθαρίζει με μανία το σπίτι του, καπνίζει πούρο και πίνοντας ένα κονιάκ χαζεύει το τζάκι του, τα games του, το ταβάνι του, τις τσόντες του, τη Λιλίκα να τον κοιτάζει αγανακτισμένη με χέρι στο γοφί και δεξί πόδι να χτυπάει νευρικά πεζοδρόμιο –και γενικώς παίζει το λιλί του με κάθε δυνατό τρόπο.
Χόμπι: Πολλά και διάφορα, αλλά πλέον τα ασκεί από τη θαλπωρή της σπηλιάς του. Μεταξύ άλλων: μουσική –δεν πηγαίνει πια σε συναυλίες γιατί δεν προλαβαίνει, του λένε άλλοι ποια συγκροτήματα ακούγονται και τα κατεβάζει από το iTunes· γήπεδο –δεν πηγαίνει πια, γιατί ο χουλιγκανισμός του Νεοέλληνα του προκαλεί αποστροφή, βλέπει μόνο ξένα πρωταθλήματα, άντε και κανένα ντέρμπι σε στιγμές μεγάλης πατριωτικής έξαρσης · σινεμά –δεν πηγαίνει πια γιατί φεύγει ξημερώματα από το γραφείο, αλλά κατεβάζει τις must ταινίες από το διαδίκτυο μόνο και μόνο για να τις θάψει· φυσική άθληση –σνομπάρει τα γυμναστήρια, οπότε αναθέτει στον εγκέφαλό του να γυμνάσει τους κοιλιακούς του. Και αυτός, φυσικά, τα καταφέρνει.
Η σχέση του με τις γυναίκες: Αφαιρετική. Τις θαυμάζει, τις αγαπάει, δεν κάνει χωρίς μία δίπλα του, αλλά οι ανάγκες τους τον ενοχλούν, επειδή του θυμίζουν το γεγονός ότι δε γουστάρει να τις ικανοποιήσει. Σε γενικές γραμμές, αρέσκεται να τις σέρνει όπως ο Κόμης του Σκότους στο κάστρο του, να τις ξεζουμίζει και μετά να τις πετάει με κλοτσιές από τη σαρκοφάγο του, αγανακτισμένος που καμία από αυτές δεν αναστήθηκε. Ψάχνει ακόμη τη Νύφη του. Έτσι ώστε όταν τη βρει να την αποφύγει περισσότερο από τις άλλες.
Η σχέση του με τη Λιλίκα: Εδώ τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Η Λιλίκα για κάποιο λόγο έκαμε ερωτήσεις, έδωκε απαντήσεις, έφυγε όταν εκείνος της είπε να μείνει, ήρθε όταν εκείνος της είπε να φύγει, της έχει πιει το αίμα μέχρι τελευταία σταγόνα, και παρ’ όλα αυτά η πουτ…α δεν πεθαίνει με τίποτα. Την πετάει στα βράχια, της κλείνει την πόρτα στα μούτρα, την αφήνει μόνη της να τη φάνε τα λιοντάρια, γενικότερα της βάζει κάθε είδους δοκιμασίες, αλλά η χιλιόψυχη εκεί!
Όσον αφορά τη Λιλίκα, λοιπόν, επιλέγει περιπλάνηση στην έρημο Γκόμπι, σούρσιμο πάνω στην καυτή άμμο, άδειο παγούρι, στόμα στεγνό και 100 μέτρα ύπτιο σε κουταλάκι του τσαγιού. Παρ’ όλα αυτά, κινείται σε πορεία παράλληλη με την Όαση δεξιά του. Οψόμεθα.

Αγαπημένες εκφράσεις:

1. «Στο τέλος υπάρχει μόνο ένας. Και αυτός θα είμαι Εγώ. ΕΓΩ, ΕΓΩ, ΕΓΩ!» –στο σύμπαν.
2. «Άχρηστοι όλοι. Όλα ΕΓΩ πρέπει να τα κάνω» –στον περίγυρό του.
3. «Φύγε! Όχι, πού πας; Πάλι φεύγεις; Μείνε!» –στην παίκτριά του.
4. «Σκατά, σκατά, όλα είναι σκατά» –στους κολλητούς του, που έχουν βαρεθεί να τον ακούνε γιατί έχουν και τα δικά τους προβλήματα.

Τι πρέπει να ξέρεις γι’ αυτόν:

Πρόκειται για βαθιά διχασμένη προσωπικότητα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είναι απίστευτα σέξι. Το καλό και το κακό, ταυτόχρονα, είναι πως το ξέρει.
Γκρινιάζει πολύ. Και για όλα.
Είναι μπερδεμένος. Πολύ. Και για όλα.
Πίνει αποκλειστικά και μόνο εσπρέσο ή ξενόφερτους καφέδες. Δε θα τον δεις ποτέ να πίνει φραπέ, ούζο, ρετσίνα ή να τρώει κοκορέτσι, πατσά, φακές, φασολάδα και οτιδήποτε θυμίζει γνήσια ελληνική επαρχία.
Δε χαλαρώνει. Ποτέ. Γιατί ο εχθρός παραμονεύει παντού(;).
Δεν καπνίζει. Μόνο κανένα πούρο στο τσακίρ κέφι.
Δε χρησιμοποιεί ποτέ προτάσεις που ξεκινάνε με «Θέλω». Προτιμά τις παρακάμψεις, τα italics και το αόρατο μελάνι.
Αγαπημένα του ζώα: το παγόνι, η στρουθοκάμηλος, ο αρμαδίλος της ερήμου.
Ο μοναδικός τρόπος για να τον καταλάβεις είναι να είσαι ο Λιλίκος. Ακόμη και τότε φαντάζει αρκετά δύσκολο, γιατί κι εκείνος συχνά δεν καταλαβαίνει τον εαυτό του. Μερικές φορές, όταν τον καταλαβαίνει, τρομάζει. Εκεί που δυσκολεύεται είναι να διακωμωδήσει το Υπερεγώ του. Αλλά το παλεύουμε κι αυτό.
Μπορεί με την ίδια άνεση να γίνει σνομπ σαν Βρετανός λόρδος και κάφρος σαν Τούρκος πασάς. Πρόκειται για σπάνιο φυσικό χάρισμα, με σφραγίδα της WWF.
Προτιμά να παίζει στο δικό του γήπεδο. Τα εκτός έδρας παιχνίδια αποδιοργανώνουν την αίσθηση κυριαρχίας του παίκτη και επιβαρύνουν την τσέπη της ομάδας του, γιατί πρέπει να μισθώσει πουλμανάκι για τους οπαδούς.
Διδάσκει την ομαδική εργασία και τον εθελοντισμό, δηλώνει δημοκράτης και οικολόγος, διακηρύττει ότι επιθυμεί ντουέτο και όχι σόλο καριέρα, σεξ και όχι αυνανισμό, αλλά δεν ξέρει αν τα σηκώνει η «τσέπη» του, καθώς η πολυκοσμία εν γένει άλλοτε τον βολεύει, άλλοτε πάλι όχι.

Πώς θα τον κατακτήσεις:

Ο άντρας αυτός δεν κάνει τίποτα αν δεν το θέλει πραγματικά, και δεν κατακτιέται αν δε θέλει να κατακτηθεί (όπως κάθε βαμπίρ που σέβεται τον εαυτό του), οπότε, ακόμα κι αν θέλεις να τον αποφύγεις (που συνήθως δεν το θέλεις), τα διάφορα τεχνάσματα –βλέπε σταυροί, σκόρδα και εξορκισμοί– δεν έχουν καμία επίδραση πάνω του. Αφενός γιατί μυρίζεται το δήθεν σαν ντόπερμαν που μυρίζεται το φόβο, αφετέρου γιατί έχει αποφασίσει ήδη τι θα κάμει με την αφεντιά σου, προτού καν σε γνωρίσει.

Πάντως, για την τιμή των όπλων:
Αν δεν είσαι η Λιλίκα, ανήκεις στα εκατομμύρια των γυναικών, τυχερών και άτυχων, που βρίσκονται στο διάβα και το έλεός του. Τυχερές τις μέρες που προσπαθεί να ξεχάσει ότι η Λιλίκα υπάρχει, άτυχες όλες τις υπόλοιπες που το θυμάται. Ή το ανάποδο. Όπως το πάρει κανείς.
Αν είσαι η Λιλίκα, απλώς σου ευχόμαστε καλό κουράγιο. Έχεις να περάσεις πολλά ακόμη. Πάρε τις βιταμίνες σου, κάνε τα push-ups σου και τις γονυκλισίες σου, δάγκωσε την ταυτότητα και η Παναγιά κοντά σου.
Και μην ξεχνάς ποτέ: Εσύ το διάλεξες. Η μπουκαπόρτα είναι πάντα ανοιχτή.

Άντε, και καλό δρόμο.


Λοιπόν; Εσύ πόσο Λιλίκα ή Λιλίκος είσαι;


Μην απαντήσεις. Περίμενε μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Τότε θα μάθεις. Κι εσύ και όλοι μας. 

 



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου