Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Μια Φορά κι ένα Ποτάμι: Κάποιοι λένε ότι το ποτάμι την έπνιξε. Άλλοι λένε ότι την ξανάφερε στη ζωή…


Η Νταϊάν Σέτερφιλντ, η συγγραφέας του bestseller Η Δέκατη Τρίτη Ιστορία –που δημοσιεύθηκε σε τριάντα οχτώ χώρες, κατέκτησε την 1η θέση της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times και έγινε ταινία από το BBC–, επιστρέφει με «ένα εξαιρετικά απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου που η πλοκή του ξετυλίγεται το 19ο αιώνα γύρω από τον Τάμεση και συνδυάζει στοιχεία λαϊκών θρύλων και επιστημονικές ανακαλύψεις που έκαναν αίσθηση εκείνη την εποχή» (The Guardian).

To Μια Φορά κι ένα Ποτάμι, που τιμήθηκε με το Βραβείο Gold Crown της Ένωσης Συγγραφέων Ιστορικών Μυθιστορημάτων ως το «Καλύτερο μυθιστόρημα του 2019» και έγινε #1 The Times Bestseller, είναι «μια μαγική, λυρική ιστορία γεμάτη αναζητήσεις και ερωτήματα» (BBC). Ένα «πληθωρικά υποβλητικό μυθιστόρημα» (Observer) που «η πλοκή του ξετυλίγεται τον 19ο αιώνα γύρω από τον Τάμεση και συνδυάζει στοιχεία λαϊκών θρύλων και επιστημονικές ανακαλύψεις που έκαναν αίσθηση εκείνη την εποχή» (Guardian).

Η Σέτερφιλντ αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο σπουδαία αφηγήτρια είναι. Και, πράγματι, «ξέρει πώς να κάνει τις λέξεις να τραγουδούν» (Independent). Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε αναπαυτικά και να τις ακούσετε… Τι λέτε; Είστε έτοιμοι για μια βουτιά στα σκοτεινά νερά του Τάμεση, εκεί που τα διαχρονικά μυστικά της ζωής συναντούν εκείνα του θανάτου και της φαντασίας;  

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση


 
Μια σκοτεινή χειμωνιάτικη νύχτα, σ’ ένα παμπάλαιο πανδοχείο πλάι στον Τάμεση, συμβαίνει κάτι απίστευτο. Ενώ οι τακτικοί θαμώνες σκοτώνουν την ώρα τους λέγοντας ιστορίες, ανοίγει ξάφνου η πόρτα και μπαίνει τρικλίζοντας ένας σοβαρά πληγωμένος άγνωστος άντρας. Στα χέρια του κρατάει το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, το κοριτσάκι σαλεύει, παίρνει ανάσα και επιστρέφει στη ζωή. Είναι θαύμα; Αποτέλεσμα μαγείας; Ή μήπως υπάρχει επιστημονική εξήγηση; Τα ερωτήματα αυτά έχουν πολλές απαντήσεις –κάποιες απ’ αυτές πολύ σκοτεινές.

Οι ντόπιοι επιστρατεύουν όλη τους την επινοητικότητα για να λύσουν το γρίφο του κοριτσιού που πέθανε και ξαναζωντάνεψε, μα όσο περνούν οι μέρες, το μυστήριο αντί να διαλευκανθεί βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Το παιδί είναι μουγγό και δεν μπορεί ν’ απαντήσει σε καμία ερώτηση. Ποια είναι; Από πού ήρθε; Και σε ποιον ανήκει; 

Μια εύπορη νεαρή μητέρα είναι σίγουρη ότι πρόκειται για την κόρη της, που έπεσε θύμα απαγωγής και εξαφανίστηκε πριν από δύο χρόνια. Η οικογένεια ενός κτηματία, σοκαρισμένη ακόμη από την ανακάλυψη της κρυφής σχέσης του γιου τους, είναι έτοιμη να καλωσορίσει το παιδί ως εγγόνι τους. Και η ταπεινή και μοναχική οικονόμος του πάστορα βλέπει στο κοριτσάκι την εικόνα της μικρής της αδερφής. Κάθε οικογένεια κρύβει τα δικά της μυστικά και είναι πολλά αυτά που πρέπει να αποκαλυφθούν για να γίνει γνωστή η ταυτότητα του παιδιού.

 
Το Μια φορά κι ένα ποτάμι είναι μια πολυεπίπεδη ιστορία μυστηρίου που ξεχειλίζει από γοητευτικά στοιχεία λαϊκών θρύλων και παραδόσεων, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα το κλίμα των επιστημονικών αναταράξεων της εποχής του Δαρβίνου.


Έγραψαν για το Μια Φορά κι ένα Ποτάμι


 
«Γρήγορο και μαγευτικό, βαθύ και πανέμορφο. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και διαβάστε το!»
Madeline Miller, συγγραφέας των μπεστ σέλερ
Το τραγούδι του Αχιλλέα και Κίρκη

«Η Σέτερφιλντ γεμίζει την πολυεπίπεδη πλοκή της ιστορίας της μ’ ένα γοητευτικό πλήθος αξέχαστων χαρακτήρων που οι ζωές τους είναι στενά συνυφασμένες και αλληλοεπηρεάζονται».
Booklist

«Πυρήνας της ιστορίας είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, με τις καμπές και τα γυρίσματά τους, που μοιάζουν ν’ ακολουθούν κι αυτές τις στροφές και τα φιδογυρίσματα του ποταμού».
Publishers Weekly (starred review)

«Η Σέτερφιλντ συνθέτει αριστοτεχνικά ένα σύνολο πληγωμένων και ευάλωτων ηρώων, που ζουν, ωστόσο, διατηρώντας πεισματικά κάποια ψήγματα ελπίδας –ελπίδας που πηγάζει από την οικογένεια, από την αναζήτηση νοήματος, από  την αξιοπρέπεια και το σεβασμό προς τους ξένους, από την πεποίθηση ότι η αλήθεια γιατρεύει και απελευθερώνει… Υμνεί τα διαχρονικά μυστικά της ζωής, του θανάτου και της φαντασίας –και την άσβεστη δύναμη των λέξεων. Λάτρεις του είδους, αγαλλιάστε!»
Kirkus Reviews (starred review)

«Η αριστοτεχνική αφήγηση της Νταϊάν σε παρασέρνει σε μια γοητευτική ιστορία, γεμάτη ανατροπές και γυρίσματα, όπως το ποτάμι γύρω από το οποίο περιστρέφεται, και εξίσου πλούσια και συναρπαστική».
M. L. Stedman, συγγραφέας του μπεστ σέλερ
Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς

«Ένα ψηφιδωτό σύγχρονων λαϊκών θρύλων».
InStyle

«Μια μαγική, λυρική ιστορία γεμάτη αναζητήσεις και ερωτήματα».
BBC

«Το μυθιστόρημα της Σέτερφιλντ μοιάζει να ξεπηδάει από κάποια άλλη εποχή, με τη γκόθικ λυρική ατμόσφαιρά του που θυμίζει παλιά κλασικά αριστουργήματα όπως η Τζέιν Έιρ».
Entertainment Weekly

«Συναρπαστικό».
New York Journal of Books

«Ένα βιβλίο για την αφήγηση ιστοριών, τα μυστήρια και τις παγίδες της. […] Μια ιστορία, όσο έξυπνα κι αν είναι δομημένη, ζει και πεθαίνει ανάλογα με τη ζωντάνια των χαρακτήρων της. Η Σέτερφιλντ, αληθινή αφηγήτρια, ξυπνάει το ενδιαφέρον μας για όλους τους ήρωές της σ’ αυτό το γοητευτικό μυθιστόρημα».
The Times

«Στο Μια φορά κι ένα ποτάμι συνεχίζει να επιδεικνύει τη δεξιοτεχνία της Σέτερφιλντ στο λογοτεχνικό είδος της μυθοπλασίας μυστηρίου και τρόμου με τρόπο σίγουρα ελκυστικό για τους σύγχρονους αναγνώστες. […] Στη γοτθική λογοτεχνία υπάρχει άφθονος χώρος για υπερφυσικά γεγονότα, αλλά η Σέτερφιλντι δεν αφήνει κανένα ερώτημα της πλοκής αναπάντητο και τελικά βρίσκει λογικούς τρόπους για να εξηγήσει τα ανεξήγητα… Ξέρει πώς να κάνει τις λέξεις να τραγουδούν. Αξίζει τον κόπο να ταξιδέψει κανείς στον Τάμεση μαζί της».
Independent

«Ένα πληθωρικά υποβλητικό μυθιστόρημα που εξερευνά θέματα όπως η αφήγηση ιστοριών, ο γονικός ρόλος, η επιστήμη και η κοινωνία στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών».
Observer

«Ποικίλες ιστορίες αλληλοτέμνονται και ενώνονται σ’ αυτό το έντονα ατμοσφαιρικό και διακριτικά κλιμακούμενο θρίλερ που αναμειγνύει με ευαισθησία θέματα όπως οι δεισιδαιμονίες, η παράδοση της προφορικής αφήγησης ιστοριών και το νεοεμφανιζόμενο κίνημα της ψυχολογίας του 19ου αιώνα».
Metro

«Μια ιστορία απολαυστική, πλούσια σε στοιχεία λαϊκών θρύλων, ίντριγκες και αισθηματικές συγκινήσεις».
Woman and Home

«Μια αναγνωστική πανδαισία που θα σας απορροφήσει ολοκληρωτικά όσο σφυρίζει έξω ο βοριάς».
Red magazine

«Ένα εξαιρετικά απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου που η πλοκή του ξετυλίγεται τον 19ο αιώνα γύρω από τον Τάμεση και συνδυάζει στοιχεία λαϊκών θρύλων και επιστημονικές ανακαλύψεις που έκαναν αίσθηση εκείνη την εποχή».
Guardian 


Πληροφορίες για το βιβλίο



Μια Φορά κι ένα Ποτάμι (Once Upon a River) της Diane Setterfield

Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου

Τιμή: 17,70€ ● Σελίδες: 480 ● ΙSBN:  978-960-620-820-1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου