Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πέντε ταινίες βασισμένες σε έργα του Stephen King που πρέπει να ξανά γυριστούν


Τις γνωρίζετε, τις έχετε δει, ίσως να τις λατρέψατε, ίσως να τις μισήσατε. Σίγουρα, όμως, δε σας άφησαν αδιάφορους/ες. Αναφερόμαστε σε ταινίες βασισμένες σε βιβλία ή ιστορίες του Βασιλιά και σήμερα σας παρουσιάζουμε πέντε απ’ αυτές που οι συντάκτες της ιστοσελίδας Popmatters.com θα ήθελαν να δουν να γυρίζονται εκ νέου.

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά:


#5 Needful Things
Ίσως να θυμόσαστε πολύ λίγα πράγματα από αυτή την ταινία του 1993, σκηνοθετημένη από το Fraser Heston, καθώς δεν καταφέρνει να επεκτείνει την κεντρική ιδέα του βιβλίου –ένας άγνωστος ανοίγει ένα κατάστημα σε μια μικρή πόλη του Μέην, προσφέροντας αντικείμενα στα οποία οι πελάτες δε μπορούν να αντισταθούν – και να μετατρέψει την ταινία σε μια ιστορία για την επιθυμία και τις σατανικές επιπτώσεις της. Φανταστείτε ένα remake σκηνοθετημένο, για παράδειγμα, από τον Gore Verbinski (The Ring, Οι Πειρατές της Καραϊβικής). Θα μπορούσε να μετατρέψει το Needful Things σε μια κλασική ταινία. 





#4 Salem’s Lot
Βαμπίρ. Θα γίνουν ποτέ ξανά τρομακτικά; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ταινίες όπως το Twilight στιγμάτισαν για πάντα τα βαμπίρ, αλλά αν υπάρχει κάποια ταινία που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, αυτή θα ήταν μόνο μια νέα προσαρμογή του μυθιστορήματος του King. Η τηλεοπτική ταινία του Tobe Hooper εξακολουθεί να είναι ένα μικρό αριστούργημα, αλλά θα ήταν ωραία να βλέπαμε μια κινηματογραφική ταινία με περισσότερο τρόμο και αίμα, ενώ ο χαρακτήρας του Barlow έχει όλα τα φόντα για να μετατραπεί σε ένα μεταμοντέρνο «horror icon».




#3 Pet Sematary
Η ταινία της Mary Lambert (1989) είναι πολύ ωραία. Αυτό που της λείπει, όμως, είναι η εμβάθυνση. Το βιβλίο είναι γεμάτο με ανατριχιαστικές και τρομακτικές λεπτομέρειες, που οδηγούν  σε ένα συγκλονιστικό φινάλε. Η ταινία; Δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Αν και πέρσι υπήρξαν φήμες για τη δημιουργία ενός remake, τελικά δε φαίνεται να προχωράει κάτι.




#2 The Stand
Το βιβλίο των άνω των 1.000 σελίδων είναι ιδανικό για τη δημιουργία σειράς ταινιών βασισμένες στο αριστουργηματικό έργο του King. Κι ενώ η μίνι σειρά (1994) είχε στα μείον της το σουρεαλιστικό casting και την έλλειψη post-apocalyptic ατμόσφαιρας, μια νέα ταινία θα έδινε την ευκαιρία να γνωρίσει εκ νέου το βιβλίο μια ολόκληρη νέα γενιά.





#1 It
Το βιβλίο πλέκει αρμονικά τη νοσταλγία για το παρελθόν με τις δυσλειτουργίες του σήμερα και θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει το υλικό για δύο ή και για περισσότερες ταινίες. Η μίνι σειρά του 1990 δεν ήταν άσχημη, ωστόσο δε διέθετε την οπτική γωνία και την αίσθηση της χαμένης αθωότητας που διαπερνούσε το βιβλίο. Ένας καλός σκηνοθέτης θα μπορούσε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζει το βιβλίο στην προσαρμογή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου