Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Η Επιλογή του Κάρλα: Το πολυαναμενόμενο νέο μυθιστόρημα που εξελίσσεται στον κόσμο του Τζορτζ Σμάιλι -του πιο θρυλικού πράκτορα του Τζον λε Καρέ!

 


Ο Νικ Χάρκαγουεϊ εκτός από καταξιωμένος συγγραφέας (έχει γράψει εφτά ακόμη μυθιστορήματα, καθώς και ένα μη λογοτεχνικό έργο για τον ψηφιακό πολιτισμό), είναι και γιος του σπουδαίου Τζον λε Καρέ, του μυθιστοριογράφου που ανέδειξε το κατασκοπικό μυθιστόρημα σε υψηλή λογοτεχνία. 

Ο Χάρκαγουεϊ μεγάλωσε με τον εμβληματικό ήρωα του πατέρα του, τον Τζορτζ Σμάιλι, και γνώριζε πολύ καλά ότι πάντα υπήρχε η πρόθεση να γραφτούν κι άλλα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Σμάιλι. Ο Λε Καρέ όμως απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2020, σε ηλικία 89 ετών. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Χάρκαγουεϊ, «ο δικός μου Σμάιλι είναι του πατέρα μου, αλλά είναι επίσης και ο Σμάιλι που κληρονομήσαμε συλλογικά». 

Η κυκλοφορία της Επιλογής του Κάρλα είναι ένα παγκόσμιο εκδοτικό γεγονός. Σηματοδοτεί την επιστροφή του Τζορτζ Σμάιλι στο σύμπαν που δημιούργησε ο Λε Καρέ, με ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει να συγκινήσει και παράλληλα να χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό του αναγνώστη. 


Από το οπισθόφυλλο


Είναι άνοιξη του 1963 και ο Τζορτζ Σμάιλι έχει αποχωρήσει από το Σέρκους. Με τα απομεινάρια του κατασκοπικού πολέμου της Δύσης κατά των Σοβιετικών διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη, μόνος του στόχος είναι πλέον μια πιο γαλήνια ζωή. Και πράγματι, τώρα που ο γάμος του φαίνεται πιο ασφαλής από ποτέ, κυκλοφορεί μια φήμη ότι ο Τζορτζ Σμάιλι μπορεί να είναι σχεδόν ευτυχισμένος.

Όμως ο Έλεγχος έχει άλλα σχέδια. Ένας Ρώσος κατάσκοπος έχει αυτομολήσει κάτω από τις πιο ασυνήθιστες συνθήκες και ο άνθρωπος που τον είχαν στείλει να σκοτώσει στο Λονδίνο είναι άφαντος. Ο Σμάιλι δέχεται απρόθυμα να αναλάβει μια τελευταία δουλειά: να ανακρίνει τη Σουζάνα, μια Ουγγαρέζα πρόσφυγα που ήταν υπάλληλος του αγνοούμενου, και να ανακαλύψει κάποιο στοιχείο που θα οδηγήσει στα ίχνη του. 

Στο διάστημα της απουσίας του, όμως, οι σκιές της Μόσχας πάνω στη μεταπολεμική Ευρώπη έχουν πληθύνει. Σύντομα ο Σμάιλι βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα επικίνδυνο μυστήριο που θα καθορίσει τις μελλοντικές μάχες και θα τον φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τον μεγαλύτερο εχθρό του.   


Το μυθιστόρημα του Νικ Χάρκαγουεϊ Η επιλογή του Κάρλα τοποθετείται χρονικά ανάμεσα σε δύο εμβληματικά έργα του Τζον λε Καρέ μέσα από τα οποία το κοινό γνώρισε και αγάπησε τον Τζορτζ Σμάιλι, το Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο και το Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι. Το βιβλίο αυτό σηματοδοτεί μια μνημειώδη επιστροφή στον κόσμο του μεγαλύτερου συγγραφέα της κατασκοπικής λογοτεχνίας. 


Κριτικές


«Διαβάζεται σαν ένα χαμένο μυθιστόρημα του λε Καρέ που ξαναβρέθηκε.  Η επιστροφή του Σμάιλι στο Σέρκους βρίσκεται στα πιο ασφαλή χέρια». - Richard Osman


«Μια ευφυής και σχεδόν απόκοσμη ενσάρκωση της φωνής και του κόσμου του λε Καρέ –και ένα εξαίρετο, αυτόφωτο κατασκοπικό μυθιστόρημα». - William Boyd


«Η κληρονομιά του λε Καρέ βρίσκεται σε καλά χέρια –ο Σμάιλι κάνει δυναμική επιστροφή!» - Ian Rankin


«Η Επιλογή του Κάρλα είναι της ιδανικός φόρος τιμής στον λε Καρέ που, αν και αποτελεί μια νέα, φρέσκια ματιά στον κόσμο του Σέρκους, έρχεται να ενταχθεί αρμονικά και απόλυτα ομαλά στη χρονική περίοδο που συμπίπτει με το αποκορύφωμα της καριέρας του Σμάιλι». - Mick Herron


Πληροφορίες για το βιβλίο



Η Επιλογή του Κάρλα - Ένα μυθιστόρημα στο σύμπαν του John le Carré 
(Karla’s Choice)
του Nick Harkaway

Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου

Τιμή: €17,70 ● Σελίδες: 368 ● ΙSBN:  978-960-507-191-2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου