Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Πουργκατόριο: Από εδώ ξεκινάει ο δρόμος για την Κόλαση

 


Στο Πειράματα μας προσκάλεσε να μπούμε σε ένα κόσμο αλλόκοτο, τρομακτικό, μυστηριώδη, όπου μπορούσαν να συμβούν πράγματα που δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους. Στο Τέλος όλων των Δρόμων μας έδειξε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ζωή (;) αν ο κόσμος μας καταστρεφόταν από έναν πυρηνικό πόλεμο. Αυτό το καλοκαίρι ο John Killian επιστρέφει με την τρίτη αυτοτελή ιστορία ΣΤΑ ΑΚΡΑ – Black Label, το πιο σκοτεινό, το πιο ανατριχιαστικό μυθιστόρημα μεταφυσικού τρόμου που έχει γράψει μέχρι σήμερα.

Το Πουργκατόριο είναι το μέρος που θα εύχεσαι να μη βρεθείς ποτέ. Το Πουργκατόριο είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου. Ευτυχώς που υπάρχει μόνο στις σελίδες του νέου βιβλίου του Έλληνα συγγραφέα που γράφει σαν Αμερικάνος. Ή μήπως όχι;…


Από το οπισθόφυλλο


Σε έναν κόσμο που μοιάζει και δε μοιάζει με τον πραγματικό, έναν τόπο που κατοικούν παράξενα ζώα και όπου τίποτε δεν έχει γεύση, πραγματική υπόσταση και ουσία, τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους, δύο γυναίκες και δύο άντρες, προχωρούν προσπαθώντας να βρουν μια οδό διαφυγής –και κυρίως, πασχίζοντας να καταλάβουν πού βρίσκονται, ποιος τους πήγε εκεί, και γιατί.

Όταν όμως κατασκηνώσουν σε ένα ξέφωτο του πυκνού δάσους και ανάψουν μια φωτιά που δεν τους ζεσταίνει, ένας ένας θα αρχίσουν να θυμούνται. Και θα καταλάβουν πως η λήθη που τους τύλιγε μέχρι τότε ήταν κατά πολύ προτιμότερη. Γιατί δεν είναι τέσσερις φυσιολογικοί άνθρωποι αυτοί. Είναι γεμάτοι μεγάλα, μακάβρια, αποτρόπαια μυστικά, που θα αναγκαστούν να αφηγηθούν ο ένας στον άλλο αναμετρώμενοι με τις ψυχικές αντοχές τους. Είναι τέσσερις ψυχές που έχουν κάνει πολλά, έχουν περάσει πολλά, και φοβούνται πολύ: τρέμουν για όσα έκαναν σε άλλους· και τρέμουν ακόμη περισσότερο για όσα πρόκειται να συμβούν στους ίδιους.

Παρανοϊκοί δολοφόνοι, ψυχροί εκτελεστές, άνθρωποι που βίωναν καθημερινά την κόλαση στη ζωή τους, θα ανασύρουν από τη μνήμη τους όσα τους μετέτρεψαν σε αληθινά τέρατα, από εκείνα τα λίγα και σπάνια, που δεν τους επιτρέπεται να πέσουν στα γόνατα ζητώντας συγχώρεση και επιείκεια, από κανένα νόμο –επίγειο και μη. Είναι άνθρωποι πέραν του καλού και κακού. Άνθρωποι που ζουν, και πεθαίνουν, στα άκρα.


«Με κάθε καινούργιο βιβλίο του, ο John Killian γίνεται ολοένα πιο εθιστικός, πιο προκλητικός, πιο φιλοσοφημένος». - Μίλτος Θεοδοσίου, κριτικός λογοτεχνίας Τρόμου


Κριτικές


Έγραψαν για το «Τέλος όλων των δρόμων»:

«Άκρως ψυχαγωγικό και εθιστικό, και αρκετά βίαιο και αιματηρό, με τα σκηνικά να θυμίζουν όλες αυτές τις συναρπαστικές μετα-αποκαλυπτικές ιστορίες που διαβάζουμε σε μυθιστορήματα ξένων συγγραφέων ή βλέπουμε σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Και εδώ ο συγγραφέας σίγουρα έκανε αρκετά καλή δουλειά με την όλη κοσμοπλασία, την ατμόσφαιρα, τα σκηνικά, τις σκηνές δράσης και τα αιματοκυλίσματα. […] Πολύ το ευχαριστήθηκα και αυτό το βιβλίο του Τζον Κίλιαν, ουσιαστικά δεν κατάλαβα πότε το άρχισα και πότε το τελείωσα». George K., αναγνώστης στο Goodreads.

«Ως αναγνώστης, πέρασα ωραιότατα. Όχι μόνο επειδή τρέχει ακατάπαυστα (385 σελίδες έφυγαν σε μια ημέρα), σε δύο επίπεδα, η ιστορία (την ώρα της καταστροφής —«Κανείς πεθαίνει οριστικά όταν οι άλλοι πάψουν να τον θυμούνται»— και δέκα χρόνια μετά), επειδή έχει τις ανατροπές της, ή επειδή έχει εξαιρετικούς δευτεραγωνιστές (ειδικά ο Προφήτης είναι εντυπωσιακά σύνθετα γραμμένος). Αλλά και επειδή την ιστορία τη συνοδεύει ο εσωτερικός μονόλογος του ήρωα, ενός επιζήσαντα που δεν έχει από πού να πιαστεί για να συνεχίσει, που αναρωτιέται τι ήταν αυτό που τον έκανε να επιβιώσει. Εφευρίσκει (αλλά τελικά ανακαλύπτει) ψήγματα πολιτισμού και ανθρωπιάς των οποίων πρέπει να γίνει κοινωνός. Αναζητά σκοπό και μια στοιχειώδη ηθική αρχή. Δεν φιλοδοξεί να ξαναχαμογελάσει, κι ας έχει ξεπεράσει το όριο που η απόγνωση υπερχειλίζει και όλα επιτρέπονται». Γιώργος Παππάς, αναγνώστης στο Facebook.


Έγραψαν για τα «Πειράματα»:

«Άνεση γραφής και πολύ δυνατή εικονοποιία που συναντά κανείς και στα άλλα βιβλία του συγγραφέα, αμφότερες ασυνήθιστες εν γένει στην ελληνική βιβλιογραφία τρόμου. […] Ίσως ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε αυτή τη συνάφεια. Αδημονώ να δω τι θα σκεφτεί ο συγγραφέας στη συνέχεια!» Μίλτος Θεοδοσίου, κριτικός λογοτεχνίας Τρόμου.

«Μεταφυσικός τρόμος. Πολλές περιγραφές ήταν απλά σοκαριστικές και τόσο τρομαχτικές που σου άφηναν έναν κόμπο στο στομάχι. Ο συγγραφέας μάς έδωσε μια νέα μορφή τρόμου που θα ζήλευαν μετρ του είδους. Και φυσικά το βιβλίο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να ήταν αφιερωμένο στον Βασιλιά! Way to go, Killian». Book Sniffer GR, αναγνώστης στο Goodreads.

«Απολαυστικό και φρικιαστικό, με μια ιστορία που σε τραβάει μέσα της και σε ρουφάει σε ένα σπιράλ τρόμου. Η κατάληξή της είναι τόσο ικανοποιητική, που τσεκάρει όλες τις εκκρεμότητες και τα “γιατί” που σου δημιουργούνται διαβάζοντας». Ελένη Ταγαρά, αναγνώστρια στο Goodreads.


Έγραψαν για το «Μοτέλ Μιζούρι»:

«Αν ο Louis L’Amour είχε γεννηθεί μισό αιώνα αργότερα και καλούσε τον Lee Child να γράψουν ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας τεχνικές του Stephen King, θα έγραφαν σίγουρα το Μοτέλ Μιζούρι. Ο John Killian δεν είναι απλώς το alter ego ενός Έλληνα συγγραφέα, αλλά ένα ego που έχει γεννηθεί και γαλουχηθεί στις αμερικανικές επαρχίες, επιστρέφοντας σοφότερο στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά αυτή η εξαιρετική αποτύπωση της αμερικάνικης καθημερινότητας. Δηλώνω πιστός φαν του». Γιώργος Δάμτσιος, συγγραφέας.

«Ο John Killian είναι, λέει, το alter ego ενός γνωστού Έλληνα συγγραφέα. Αν δεν βγει ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας να παραδεχτεί ότι είναι ο John Killian, δεν πρόκειται να το πιστέψω. Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να γράψει τόσο “αμερικάνικα”. Και το λέω για καλό αυτό — για πολύ καλό. Λοιπόν, όχι δεν πρόκειται να το πιστέψω ποτέ. No, Sir!» Michael, αναγνώστης στο Goodreads.

«Αρχετυπικός Κινγκ». Λένα Τσιούρδα, αναγνώστρια στο Goodreads.


Έγραψαν για τον «Αγριότοπο»:

«Δεν το περίμενα! Είναι ταυτόχρονα περιπέτεια, θρίλερ και τρόμου. Η ανατροπή στο τέλος είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί εκτός και αν ο αναγνώστης έχει IQ 140. Ο John Killian ξέρει να γράφει. Είναι έμπειρος συγγραφέας, και κάποια στιγμή θα ήθελα να μάθω ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο. […] Ο συγγραφέας αγαπάει τα b-movies και την παραλογοτεχνία (με την καλή έννοια πάντα) και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής σε αυτά τα δυο με τη διαφορά ότι ο ίδιος γράφει πλούσια λογοτεχνία. Απόλαυσα την ανάγνωση και την περιπέτεια όσο σε λίγα βιβλία και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αγοράσω κι άλλα βιβλία του Killian. Ιδανικό page turnerγια παραλία, κρεβάτι ή βεράντα, με καύσωνα, χιόνι ή καταιγίδα. Try it!» Δημήτρης Δελαρούδης, συγγραφέας, στο Goodreads.

«Ο Αγριότοπος είναι ένα γρήγορο, ανατρεπτικό θρίλερ, μια περιπέτεια στην άγρια φύση όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν και τίποτα δε μένει το ίδιο από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Αγωνία, ένταση και οικολογικά μηνύματα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός μυθιστορήματος που με ξενύχτησε και μ’ έκανε να καρδιοχτυπώ συνέχεια από τα αλλεπάλληλα γεγονότα». Πάνος Τουρλής, vivliokritikes.com.

«Οι περιγραφές του ήταν μαγικές, οι χαρακτήρες ιδιαίτεροι και πειστικοί, η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας για τα της πεζοπορίας (της προετοιμασίας και των δυσκολιών της) φαίνεται και με γυμνό μάτι. [...] Τα αυτοαναφορικά στοιχεία ήταν πολύ ευχάριστες νότες. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας ξέρει πολύ καλά τι ακριβώς γράφει και το δηλώνει ξεκάθαρα (στα πρώτα κεφάλαια, όταν οι ήρωες συζητούν για ταινίες αντίστοιχης θεματολογίας) ήταν ένα παιχνίδι με τον αναγνώστη, που εμπεριέχει προοικονομίες και τραγικές ειρωνείες, και που το εκτίμησα πολύ». Λευτέρης Μπούρος, συγγραφέας.


Έγραψαν για τη «Νεκρή πόλη»:

«Ό,τι πιο περιπετειώδες έχω διαβάσει τον τελευταίο χρόνο. Σκηνές ανατριχιαστικές, και πολλές όπου ο τρόμος δεν είναι ρεαλιστικός, απτός, αλλά υποδηλώνεται. Και επειδή νιώθεις τον κίνδυνο, την αρρώστια, σε ανατριχιάζει περισσότερο. […] Οι τελευταίες 100-150 σελίδες καταιγιστικές. Πλέον ο τρόμος, η δράση και η φρίκη της μικρής κοινότητας του Φόλσβιλ δεν υποδηλώνονται, αλλά εκτίθενται σε όλο τους το μεγαλείο… Αν μπορούσα να βάλω πάνω από 5*, θα τα έβαζα χαλαρά. Το καλύτερο βιβλίο στο είδος του, από όσα έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια». Μίνα Τσιμογιάννη, αναγνώστρια στο Goodreads.

«Ένα βιβλίο ατμοσφαιρικό, σκοτεινό, δυνατό, με γρήγορη πλοκή και δυνατές σκηνές που σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Η γραφή εξαιρετική και οι περιγραφές τόσο ζωντανές που διαβάζοντας νόμιζες ότι αυτή η συγκλονιστική ιστορία διαδραματιζόταν μπροστά στα μάτια σου — ότι ήσουν ένας από τους κατοίκους του Φόλσβιλ. Αγωνία, έντονη δράση, ανατροπές και δυνατοί χαρακτήρες με κεντρικό ήρωα, τον ντετέκτιβ Μπεν Λόγκαν να το πηγαίνει ΣΤΑ ΑΚΡΑ προσπαθώντας να βρει τον δολοφόνο ενός κοριτσιού. Ένα υπέροχο αστυνομικό, ψυχολογικό βιβλίο που θα θυμάμαι για πολύ καιρό», Γιώτα Καριοφύλλα, αναγνώστρια στο Goodreads.

«Έχει ένα απίστευτο χάρισμα: να μεταφέρει αυτοστιγμεί τον αναγνώστη σε τόπους και χώρους που δεν έχει δει ή επισκεφτεί ποτέ. Γράφει ρεαλιστικές σκηνές και ανατριχιαστικές που σου δένουν κόμπο το στομάχι. Οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες και μυστηριώδεις συνάμα. Έχει έντονη δράση, αγωνία και αμέτρητες ανατροπές ώς την τελευταία σελίδα». Χρήστος Αναστασόπουλος, αναγνώστης στο Goodreads. 


Πληροφορίες για το βιβλίο


Πουργκατόριο του John Killian

[Στα άκρα #6 – Black Label]

Τιμή: €12,90 ● Σελίδες: 304 ● ΙSBN:  978-960-507-185-1 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου