Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση για το θάνατο της Harper Lee

Harper Lee by Chip Somodevilla - Getty Images

Ο κόσμος έχασε μια μεγάλη συγγραφέα, μια σπουδαία γυναίκα με εξαιρετικό ταλέντο η οποία μέσα από το πολύτιμο έργο της προσέφερε γενναιόδωρα τις αλήθειες της και κατάφερε ν’ αλλάξει τις αντιλήψεις των ανθρώπων για την αδικία και τις φυλετικές διακρίσεις.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για μας να εκπροσωπούμε τη Harper Lee και το έργο της στην Ελλάδα. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω της σε μας και στις επόμενες γενιές είναι μεγάλη. Σ’ ευχαριστούμε Harper Lee.




Βιογραφικό της Harper Lee

Η Νελ Χάρπερ Λη γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1926 στο Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα. Ήταν φίλη από παιδί με τον Τρούμαν Καπότε (σ’ αυτόν βάσισε το χαρακτήρα του Ντιλ, ενώ ο Καπότε της αφιέρωσε το Εν Ψυχρώ). Η μικρότερη από τέσσερα αδέρφια, με πατέρα δικηγόρο, όπως και ο Άτικους Φιντς, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Το 1950 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη κι άρχισε να γράφει το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια ζώντας σ’ ένα διαμέρισμα που δεν είχε καν ζεστό νερό. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1960, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ. Σήμερα, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή έργα όλων των εποχών. Έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα. Η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, το 1962, κέρδισε τρία Όσκαρ, α’ ανδρικού ρόλου για τον Γκρέγκορι Πεκ, σεναρίου για τον Χόρτον Φουτ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Το Νοέμβριο του 2007, η συγγραφέας τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτερη διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Φεβρουάριο του 2015 ανακοινώθηκε η εύρεση στα χειρόγραφά της ενός ακόμη έργου, του Βάλε Ένα Φύλακα, με ηρωίδα την ενήλικη πλέον Σκάουτ. Η έκδοσή του, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ήταν το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς –με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου