Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Β’ Έκδοση για το αριστουργηματικό βιβλίο του Τζον Λε Καρέ «Ο Νο 1 Καταζητούμενος»



Έξι χρόνια μετά την πρώτη έκδοση «μιας από τις πιο εκλεπτυσμένες μυθιστορηματικές απαντήσεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (The Guardian), οι Εκδόσεις BELL παρουσιάζουν τη νέα έκδοση του συγκλονιστικού βιβλίου του Τζον Λε Καρέ «Ο Νο 1 Καταζητούμενος» που σύσσωμη η κριτική χαρακτήρισε εξαιρετικό.

Ο Λε Καρέ έγινε διάσημος ως συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων. Αποδείχτηκε κάτι πολύ περισσότερο: ένας συγγραφέας της ανθρώπινης ψυχής, που έκανε τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών σύμβολο της ηθικής αμφισημίας και θέατρο των βαθύτερων παθών μας. Αντισυμβατικός και απρόβλεπτος, πενήντα χρόνια μετά τον θρυλικό «Κατάσκοπο που γύρισε από το Κρύο» συνεχίζει να ταράζει τα νερά με έργα όπως «Ο Επίμονος Κηπουρός», «Το Τραγούδι της Ιεραποστολής» και «Μια Ευαίσθητη Αλήθεια», αγγίζοντας τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.

Στο Ο Νο 1 Καταζητούμενος, καταπιάνεται για πρώτη φορά με το ζήτημα του πολέμου κατά της Τρομοκρατίας και των «παράπλευρων απωλειών» του. Τα φλέγοντα θέματα της μετανάστευσης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της αυθαιρεσίας της εξουσίας, είναι όλα παρόντα στο έργο αυτό, μαζί με όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητα του μεγάλου συγγραφέα: τον «σχεδόν τέλειο αφηγηματικό ρυθμό» (New York Times), την «κομψότητα της πρόζας» (Daily Express), «σασπένς, ίντριγκα και προδοσία... μεστή υπόθεση και χαρακτήρες τόσο καλοσχεδιασμένους που μοιάζουν πραγματικοί» (Bookseller) και πάνω απ’ όλα «ηθικό βάθος» (Evening Standard).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Β’ έκδοση του Ο Νο 1 Καταζητούμενος συμπίπτει με την προβολή της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία Άντον Κόρμπιν και πρωταγωνιστές τους Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλεμ Νταφό κ.α. Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες  στις 4 Σεπτεμβρίου από την Seven Films και την Σπέντζος Φιλμ.


Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ένας μισοπεθαμένος από την πείνα νεαρός Ρώσος, τυλιγμένος σ’ ένα μακρύ μαύρο παλτό, φτάνει λαθραία στο Αμβούργο μέσα στη νύχτα. Σ’ ένα πουγκί κρεμασμένο στο λαιμό του κρύβει ένα ανεξήγητα μεγάλο χρηματικό ποσό. Είναι ένας ευσεβής Μουσουλμάνος. Έτσι λέει. Και το όνομά του είναι Ίσα.

Η Άναμπελ, μια νεαρή ιδεαλίστρια δικηγόρος, αφιερωμένη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει σκοπό της να γλιτώσει τον Ίσα από την απέλαση. Σύντομα η σωτηρία του πελάτη της γίνεται για κείνη πιο σημαντική κι από την ίδια της την καριέρα –ή την ασφάλειά της. Αλλά το μυστηριώδες παρελθόν του Ίσα φέρνει στο δρόμο της τον ιδιόρρυθμο Τόμι Μπρου, ιδιοκτήτη της Μπρου Φρερ, μιας φθίνουσας βρετανικής τράπεζας που έχει την έδρα της στο Αμβούργο.

Η Άναμπελ, ο Ίσα και ο Μπρου συγκροτούν μια απρόσμενη συμμαχία. Κι ένα τρίγωνο καταδικασμένου έρωτα γεννιέται.

Την ίδια στιγμή, οσμιζόμενοι μια σίγουρη λεία στον λεγόμενο «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας», οι αλληλοσυγκρουόμενοι κατάσκοποι της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Αμερικής εστιάζουν τα πυρά τους στους αθώους...

Αιχμηρό, συγκινητικό, σαρκαστικό και αγωνιώδες, με χαρακτήρες που ο αναγνώστης δε θα θέλει να εγκαταλείψει, «Ο Νο 1 Καταζητούμενος» είναι ένα έργο βαθιάς ανθρωπιάς, που συλλαμβάνει με μοναδικό τρόπο τους  αβέβαιους καιρούς μας.


Tη μετάφραση έχει κάνει ο Νάσος Κυριαζόπουλος
Τον σχεδιασμό εξωφύλλου ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Σελίδες:   408
Τιμή : € 17,00


Έγραψαν για το "Ο Νο 1 Καταζητούμενος"

«… ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχει γράψει ποτέ. Ίσως το καλύτερο. … Το πιο δυνατό, το πιο στιβαρό μυθιστόρημα του Λε Καρέ …Εξαιρετικό».                     
New York Times Book Review

 «Ο Νο 1 Καταζητούμενος, όπως όλα τα σπουδαία βιβλία του Λε Καρέ, είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο θλίψη. Κάτω από την επιφανειακή υποκρισία και τις ηθικές αμφισημίες υποβόσκει το ίδιο τραγικό συναίσθημα που πρωτοείδαμε στον Κατάσκοπο που Γύρισε Από το Κρύο. Και ο Λε Καρέ εξακολουθεί να το περιγράφει συγκρατημένα και με κομψότητα, αλλά και με εξαιρετική κατανόηση».
Boston Globe

«Ο Λε Καρέ ποτέ δεν δείλιασε να καταπιαστεί με τα μεγάλα θέματα των καιρών μας: τον Ψυχρό Πόλεμο, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τη γενοκτονία. … Το τελευταίο του βιβλίο δεν θα μπορούσε να συλλάβει πιο καίρια το γεω-πολιτικό σφυγμό της εποχής. Στο επίκεντρο της προσοχής του βρίσκονται η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η ταυτότητα, η παρακολούθηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ‘κατ’ εξαίρεση παράδοση’… τα μυθιστορήματά του είναι ευφυή αφηγηματικά οχήματα για την εξερεύνηση του καλού και του κακού, της εμπιστοσύνης και της προδοσίας, της ελπίδας και της απόγνωσης. Είναι μυθιστορήματα με ηθικό βάθος».                        
Evening Standard

«Ο Τζον Λε Καρέ βρίσκεται στο απόγειο της διορατικότητας και του σαρκασμού του. … Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τα πιο πιεστικά ηθικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής μας... Λίγοι συγγραφείς, και σίγουρα κανείς με το βιογραφικό του Λε Καρέ, πραγματεύονται αυτά τα ζητήματα τόσο βαθιά και με τόσο σθένος».                                                                                   
Daily Telegraph


«Ένα υπέροχο βιβλίο –το καλύτερό του, θεωρώ, εδώ και μια δεκαετία ή και περισσότερο. Και δε θα μπορούσε να είναι πιο μέσα στα πράγματα. … O Λε Καρέ πέτυχε εκεί που άλλοι έχουν αποτύχει: να αποκαλύψει τις μετά την 11η Σεπτεμβρίου παράνοιές μας και να μπει μέσα στο πετσί εκείνων που αποστρέφονται την κουλτούρα μας και την ηγεμονία μας… Κανένας Βρετανός λογοτέχνης –και ελάχιστοι παγκοσμίως– δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική επικαιρότητα με τόση οξύνοια και φαντασία όπως ο Λε Καρέ. … συγκεντρώνει δύο σπάνια πράγματα: είναι συγγραφέας συγκεκριμένου είδους που υπερβαίνει το είδος του και είναι ένας σοβαρός συγγραφέας που το έργο του έχει μαζική απήχηση».                                                                                               
Sunday Times

«Με τον ασύγκριτο τρόπο του Λε Καρέ, ο αγώνας του ατόμου να κάνει το σωστό προσφέρει ένα πειστικό αλλά ανάλαφρο αντίβαρο στην αδυσώπητη πίεση των ‘κατασκοποκρατών’, όπως ονομάζει ο συγγραφέας τους νέους κατασκόπους που δρουν με μόνο κανόνα τη σκοπιμότητα. Ο παλιός δάσκαλος του κατασκοπικού μυθιστορήματος δεν έχει χάσει τη φόρμα του. ... Συνιστάται ανεπιφύλακτα».                                                                                                               
Library Journal

«Αυτομάτως κλασικό… Ένα προκλητικό και εμπρηστικό τέλος που μόνο ο Λε Καρέ, ο μαιτρ, μπορεί να επινοήσει».                                                                                                             
USA Today

«Μια από τις πιο εκλεπτυσμένες μυθιστορηματικές απαντήσεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που έχουν εκδοθεί ως τώρα, ένα ανθρωπιστικό μυθιστόρημα».                                             
Guardian

«Ο Ίσα… είναι η τέλεια ενσάρκωση αυτών που γνωρίζουμε για τον κόσμο του Ισλάμ… Είναι ταυτόχρονα ένας χαρακτήρας που ζει και αναπνέει και μια κινητή μεταφορά, χωρίς η διπλή υπόσταση να δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ελάχιστοι συγγραφείς είναι ικανοί να αποδώσουν τόσο λεπτές αποχρώσεις… το αφηγηματικό του ύφος είναι ασυναγώνιστο».                               
Newsweek


«Η ηθική αμφισημία υπήρξε πάντα χαρακτηριστικό στοιχείο του κόσμου του Λε Καρέ –ο Τζορτζ Σμάιλι ζούσε συνεχώς μ’ αυτήν– αλλά οι σημερινοί κατασκοποκράτες την έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους… Η ένταση αυξάνεται… καθώς παρακολουθούμε τον αργό, αδυσώπητο τρόπο με τον οποίο η καθεστωτική θέληση συνθλίβει τις ζωές των ανθρώπων».                                                    
Booklist

«Ωραίος ρυθμός, τρομερά καλοδουλεμένο … απίστευτα απολαυστικό».      
 San Francisco Chronicle

«Δαιδαλώδης πλοκή, ωραία γραφή, επίκαιρο όσο οι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων… Οι πρωταγωνιστές είναι υπέροχα σχεδιασμένοι».                                        
 Los Angeles Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου