Ο Martin Cruz Smith κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση το 1981 με το πολύκροτο μυθιστόρημά του Γκόρκι Παρκ, ένα βιβλίο που εμπνεύστηκε ταξιδεύοντας για πρώτη φορά στη Ρωσία το 1973 και στη συγγραφή του οποίου αφιέρωσε οκτώ ολόκληρα χρόνια. Από τότε ακολούθησαν πολλά ακόμη επιτυχημένα βιβλία, ενώ το τελευταίο του έργο, «Τατιάνα», κυκλοφορεί στις 2 Μαΐου στα ελληνικά από τις Εκδόσεις BELL.
Όπως αποκάλυψε στους New York Times, όταν ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο Τατιάνα, ο Σμιθ ανησυχούσε πως δε θα κατάφερνε να τελειώσει τη συγγραφή του νέου του μυθιστορήματος…
Τα βιβλία του Martin Cruz Smith ασχολούνται συνήθως με ανθρώπους που ξεσκεπάζουν και κρατούν οι ίδιοι μυστικά. Ωστόσο, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ο συγγραφέας είχε το δικό του μυστικό.
Το 1995 διαγνώστηκε πως έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο ο ίδιος το κράτησε κρυφό όχι μόνο από το κοινό, αλλά και από τους εκδότες του. Βραδύτητα κινήσεων, μυϊκή δυσκαμψία, τρέμουλο, κακή ισορροπία, ακόμη και είναι μερικά από τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια το διάσημο συγγραφέα.
Η συγγραφή του Τατιάνα πραγματοποιήθηκε με έναν κάθε άλλο παρά συνηθισμένο τρόπο, ο οποίος κρατήθηκε μυστικός και από τους εκδότες του Σμιθ. Ο συγγραφέας υπαγόρευε τις λέξεις, ενώ η σύζυγός του Έμιλυ, τις δακτυλογραφούσε στον υπολογιστή, του διάβαζε αυτό που είχε γράψει και στη συνέχεια ο ίδιος υπαγόρευε τις αλλαγές.
Κανένας από τους δυο τους δεν ήταν σίγουρος πως ο τρόπος αυτός θα είχε επιτυχία. Συχνά, οι συγγραφείς «σκέφτονται» με τα ακροδάχτυλά τους, καθώς δε γνωρίζουν τι ακριβώς πρόκειται να δημιουργήσουν έως ότου τα χέρια τους βρεθούν στο πληκτρολόγιο. Κι όμως, η συνεργασία του ζευγαριού, παρά τις δυσκολίες, ήταν άψογη.
Ο Σμιθ φανέρωσε την αλήθεια μόνον αφού έμαθε πως ο εκδότης του λάτρεψε το αρχικό κείμενο. Και ο εκδότης του έμεινε άναυδος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ποτέ, μα ποτέ δε θα μπορούσες να διανοηθείς πως γράφτηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο».
Εν τω μεταξύ, ο συγγραφέας επεβλήθη σε μια ειδική θεραπεία [εν τω βάθη εγκεφαλικό ερεθισμό (Deep Brain Stimulation) με υψηλής συχνότητας ηλεκτρικά ερεθίσματα (high frequency stimulation)] η οποία βελτίωσε σημαντικά το τρέμουλο στη δεξιά του πλευρά. Ωστόσο και το επόμενο βιβλίο του θα το δακτυλογραφήσει η σύζυγός του Έμιλυ, την οποία πλέον ο Σμιθ αποκαλεί «η διερμηνέας μου»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου