Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Αν το πεις: Μια αληθινή ιστορία εγκλήματος και οικογενειακών μυστικών. Ένας ύμνος στον άρρηκτο δεσμό της αδελφικής αγάπης.

 

Κάποιες φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο αριστοτέχνης του «True Crime» στις ΗΠΑ, δηλαδή των βιβλίων που εξιστορούν πραγματικά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Αμερική και όχι μόνο, Γκρεγκ Όλσεν. Ο βραβευμένος συγγραφέας έχει γράψει μέχρι σήμερα περισσότερα από τριάντα βιβλία και καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει επιδείξει την εξαιρετική ικανότητά του να δημιουργεί γλαφυρές και συναρπαστικές αφηγήσεις που εμβαθύνουν στη ζωή και τον ψυχισμό ανθρώπων παγιδευμένων σε ακραίες συνθήκες και περιστάσεις. Έργα του έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στις λίστες των μπεστ σέλερ των New York Times, Amazon Charts, Wall Street Journal, Washington Post και USA Today.

Το Αν το Πεις είναι μια σκληρή ιστορία επιβίωσης, «ένα συνταρακτικό αριστούργημα για την αδελφική αγάπη και για όσα μπορεί να καταφέρει το θάρρος και η δύναμη της ψυχής» (People Magazine). Ο Όλσεν «αφηγείται την απίστευτη κακοποίηση και τους βασανισμούς που υπέστησαν οι τρεις αδελφές Νίκι, Σάμι και Τόρι Νότεκ από την ίδια τους τη μητέρα, τη Σέλι» (BuzzFeed) και τον αγώνα που έκαναν για να ξεφύγουν από το αρρωστημένο οικογενειακό τους περιβάλλον και μια ζωή εγκλωβισμένη σε ψέματα, εκφοβισμό, εξαναγκασμούς και φόνους… 
                                                                              


Λίγα λόγια για την υπόθεση


Η τραγική και θαυμαστή αληθινή ιστορία τριών αδελφών, αποφασισμένων να επιβιώσουν από τον εφιάλτη της μητέρας τους, όπως μόνο ο αριστοτέχνης των ιστοριών αληθινού εγκλήματος Γκρεγκ Όλσεν θα μπορούσε να τη διηγηθεί.

Μπορεί να έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά όταν οι αδελφές Νότεκ ακούν τη λέξη μαμά νιώθουν να τους ξεσκίζει τα σωθικά σαν τα νύχια του αετού, ξυπνώντας μνήμες που έχουν ορκιστεί να τις κρατήσουν μυστικές από τα παιδικά τους χρόνια. Μέχρι σήμερα.

Χρόνια ολόκληρα, πίσω από τις κλειστές πόρτες του αγροτόσπιτού τους στο Ρέιμοντ της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, η σαδίστρια μητέρα τους Σέλι τις κακοποιούσε υποβάλλοντάς τες σε αφάνταστους εξευτελισμούς και σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. Όμως μέσα σ’ όλα αυτά, η Νίκι, η Σάμι και η Τόρι κατόρθωσαν να σφυρηλατήσουν έναν ακαταμάχητο δεσμό που τις έκανε λιγότερο ευάλωτες απ’ ό,τι φανταζόταν η μητέρα τους. Ενώ τρίτα πρόσωπα παγιδεύονταν στον σατανικό και διεστραμμένο ιστό της Σέλι, οι τρεις αδελφές βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να γλιτώσουν από έναν εφιάλτη που έπαιρνε ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, καταλήγοντας σε πολλούς φόνους.

Οδυνηρό και σπαρακτικό, το Αν το πεις είναι μια ιστορία επιβίωσης από το απόλυτο κακό και ένας ύμνος στον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη που έκαναν η Νίκι, η Σάμι και η Τόρι, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή. Αδελφές για πάντα, ποτέ πια θύματα, βρήκαν ένα φως μες στο σκοτάδι, που τις έκανε τις δυνατές γυναίκες που είναι σήμερα, κατακτώντας το δικαίωμα να παίρνουν και να δίνουν αγάπη, και να προχωρούν στη ζωή τους.


Έγραψαν για το Αν το πεις

 

«Πραγματικά καθηλωτική αφήγηση. Οι αναγνώστες θα καταλήξουν να αναρωτηθούν για τις πραγματικές προθέσεις όλων των συγγενών τους».
Publishers Weekly

«Ο Όλσεν παρουσιάζει την ιστορία χρονολογικά, με τρόπο λιτό και άμεσο, που είναι και ο πιο ενδεδειγμένος: είναι αρκετά ανατριχιαστική από μόνη της».
Booklist

«Ένα συνταρακτικό αριστούργημα για την αδελφική αγάπη και για όσα μπορεί να καταφέρει το θάρρος και η δύναμη της ψυχής».
People Magazine (βιβλίο της εβδομάδας)

«Το Αν το πεις επιτυγχάνει θαυμαστά το στόχο του. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκλονιστικό πορτρέτο του τρόμου και μια στιβαρά ειλικρινής αλλά και ευαίσθητη ψυχογραφία της επιβίωσης».
Bookreporter                                                                                                                                                                    

«Αυτό το σκληρό βιβλίο αφηγείται την απίστευτη κακοποίηση και τους βασανισμούς που υπέστησαν οι τρεις αδελφές Νίκι, Σάμι και Τόρι Νότεκ από την ίδια τους τη μητέρα, τη Σέλι… Ο ισχυρός δεσμός που δημιουργούν μεταξύ τους για να αντισταθούν και να επιβιώσουν από τις σαδιστικές τάσεις της μητέρας τους είναι συγκλονιστικός».
BuzzFeed

«Ένας πραγματικός άθλος της λογοτεχνίας του αληθινού εγκλήματος».
Steve Jackson, συγγραφέας του μπεστ σέλερ No Stone Unturned
            
«Ακόμα και ο πιο πιστός αναγνώστης ιστοριών αληθινού εγκλήματος θα σοκαριστεί από τις εξοργιστικές και αδιανόητες πράξεις φρίκης που εξιστορεί σ’ αυτό το βιβλίο ο Γκρεγκ Όλσεν. Ο Όλσεν τα κατάφερε για μία ακόμη φορά, αποκαλύπτοντάς μας την ιστορία δύο δολοφόνων που τα εγκλήματά τους ήταν τόσο ανατριχιαστικά ώστε δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.  Δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου αυτό το βιβλίο!»
Aphrodite Jones, συγγραφέας  
                                                         
«Μια τρομερή και γεμάτη σασπένς αλλά και γοητευτική, συγχρόνως, χαρακτηρολογική μελέτη για μια απίστευτα δυσλειτουργική και επικίνδυνη οικογένεια, από τον Γκρεγκ Όλσεν, έναν από τους σύγχρονους μετρ των ιστοριών αληθινού εγκλήματος».
Caitlin Rother, συγγραφέας

 «Υπάρχει μόνο ένας συγγραφέας που μπορεί να αφηγηθεί μια τόσο τερατώδη και αρρωστημένη ιστορία απερίγραπτης κακοποίησης, αποκρουστικών βασανιστηρίων και φρικτών κατά συρροή δολοφονιών με χάρη, ευαισθησία και στιλ… Ένα καθηλωτικό, γεμάτο ένταση και σασπένς ψυχολογικό θρίλερ… Συγκλονιστικό και πρωτότυπο, το Αν το πεις του Γκρεκ Όλσεν είναι ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας αληθινού εγκλήματος».
M. William Phelps, συγγραφέας
 
«Όλοι ερχόμαστε στη ζωή κομίζοντας τεράστιες υποσχέσεις, αλλά σ’ εκείνο το πρώτο μας λεπτό δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι θα ασκήσουν τελικά την πιο καταλυτική επίδραση στη ζωή μας, καλή ή κακή. Εδώ, ο Γκρεγκ Όλσεν –ο προφανής συνεχιστής της παράδοσης των θρυλικών αστυνομικών συγγραφέων Τζακ Όλσεν και Ανν Ρουλ– διερευνά τη σκοτεινή πλευρά αυτού του ερωτήματος με τη συνηθισμένη τρομακτική αλλά και συγκινητική του πρόζα. Εξαιρετική και ανατριχιαστική αφήγηση από έναν μετρ των ιστοριών αληθινού εγκλήματος».
Ron Franscell, συγγραφέας του Alice & Gerald: A Homicidal Love Story

«Ένας αριστοτέχνης των ιστοριών αληθινού εγκλήματος επανακάμπτει δριμύτερος… Ο Γκρεγκ Όλσεν επιστρέφει με μια αληθινή σκοτεινή ιστορία από τη Βορειοδυτική Ακτή των ΗΠΑ που θα σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι αργά τη νύχτα. Το τέρας στην καρδιά του Αν το πεις δε μοιάζει με τους μανιακούς δολοφόνους που συνήθως φανταζόμαστε, δεν ψάχνει τα θύματά του γυρνώντας τις νύχτες στους σκοτεινούς δρόμους ούτε είναι ένας άντρας σ’ ένα φορτηγάκι. Μάλιστα, τα θύματά του έλεγαν το τέρας αυτό… μητέρα. Κι ωστόσο η ιστορία αυτή μιλάει για το θαύμα της ελπίδας και της αναγέννησης σε πείσμα του κακού, και για το πώς τρεις αδελφές βρίσκουν την καλοσύνη που υπάρχει στον κόσμο, αφού επιζήσουν απ’ ό,τι χειρότερο έχει αυτός να προσφέρει».
James Renner, συγγραφέας του True Crime Addict

«Αυτός ο εφιάλτης ήταν δίποδος και κάποια από τα θύματά του τον έλεγαν μαμά. Στο Αν το πεις ο Γκρεγκ Όλσεν καταγράφει τα τρομακτικά ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια που έκανε η Σέλι Νότεκ σε όλους όσοι είχαν την ατυχία να ζουν στο σπίτι της. Μια δυνατή ιστορία σκληρότητας, που θα σας στοιχειώνει για καιρό».
Dianne Fanning, συγγραφέας του Treason in the Secret City      
        
«Το Αν το πεις αποκαλύπτει μια ιστορία απίστευτης κακότητας που ξετυλιγόταν αθόρυβα επί χρόνια σε μια μικρή πόλη της Αμερικής. Το γεγονός ότι όσα διηγείται το βιβλίο είναι αληθινά και όχι προϊόν μυθοπλασίας είναι τρομακτικό».
Kathryn Casey, συγγραφέας του In Plain Sight
 

Πληροφορίες για το βιβλίο


Αν το Πεις (If you Tell) του Gregg Olsen

Μετάφραση: Νεκτάριος Καλαϊτζής

Τιμή: €16,60 ● Σελίδες: 448 ● ΙSBN:  978-960-620-859-1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου