Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

"Πάμε κόντρα στο ρεύμα" - Συνέντευξη Χ. Νικολακάκη στον Ελεύθερο Τύπο


Αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο του Σαββάτου, 8 Απριλίου 2017

«Τα βιβλία BELL, Silk και Άρλεκιν έχουν το δικό τους σπίτι!». Μεθαύριο Μεγάλη Δευτέρα εγκαινιάζεται στην οδό Εμμ. Μπενάκη 22 ένα νέο βιβλιοπωλείο, το BELL books, και στα ράφια του θα βρείτε όλες εκείνες τις εκδόσεις τσέπης που τα τελευταία 35 χρόνια συναντούσατε στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία. Ο διευθυντής του εκδοτικού τμήματος των BELL Χάρης Νικολακάκης μιλάει στον «Ε.Τ.» για το ρίσκο της επένδυσης ενός νέου βιβλιοπωλείου σε καιρούς χαλεπούς για το βιβλίο και γενικότερα.

Ένα νέο βιβλιοπωλείο εν μέσω έντονης κρίσης. Ποιες ανάγκες του αναγνωστικού κοινού ικανοποιεί;
Θα έλεγε κανείς ότι η εποχή αυτή δεν είναι η κατάλληλη για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Εμείς αποφασίσαμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα. Η κατάθλιψη που βιώνουμε σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία (πολλά πια) χρόνια δεν πρέπει να μας ρίξει κάτω. Αν δεν ανασυνταχθούμε και δεν προσπαθήσουμε να βγούμε από την κρίση πιο σοφοί και, γιατί όχι, πιο δυνατοί, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Η δημιουργία ενός χώρου, λοιπόν, όπου θα μπορεί κανείς να βρει συγκεντρωμένα όλα τα βιβλία των εκδόσεών μας ήταν επιθυμία των αναγνωστών μας εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρετε, οι φανατικοί αναγνώστες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία που αγαπούν. Πιστεύουμε ότι το BELL books εκτός από ένα ωραίο βιβλιοπωλείο θα μπορέσει να γίνει σιγά-σιγά ένας τόπος συνάντησης των απανταχού βιβλιόφιλων. 

 
Τι μπορεί να βρει κανείς στο καινούργιο βιβλιοπωλείο;

Στο ισόγειο έχουμε συγκεντρώσει όλα τα βιβλία των εκδόσεων BELL. Όλοι οι συγγραφείς μας και όλα τα είδη (μεταφρασμένη λογοτεχνία, ελληνική λογοτεχνία, βιογραφίες, παιδικά και χιουμοριστικά βιβλία) σε έναν πανέμορφο και ζεστό χώρο, για τον οποίο είμαστε πολύ περήφανοι.

Στον κάτω όροφο είναι συγκεντρωμένα όλα τα Άρλεκιν και τα βιβλία των εκδόσεων Silk. Κάτω υπάρχουν και γωνιές που μπορεί να καθίσει κανείς και να ξεφυλλίσει τα βιβλία, ενώ εκεί είναι και ο χώρος που θα διοργανώνουμε παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις.


Θα έχει σπάνιες εκδόσεις;

Στο βιβλιοπωλείο σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε παλιά, μεταχειρισμένα, εξαντλημένα βιβλία, σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που ψάχνουν τα παλιά βιβλία μας μετά μανίας. Οπότε, από την άποψη αυτή, ναι, θα υπάρχουν και σπάνιες εκδόσεις.


Τι κίνηση παρουσιάζουν όλα αυτά τα χρόνια τα βιβλία σας;

Αν σας πω ανοδική θα σας πω ψέματα. Δυστυχώς η κρίση χτύπησε πολύ σκληρά το χώρο του βιβλίου. Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που εισήγαγε το βιβλίο τσέπης στην Ελλάδα πριν από 35 χρόνια. Η αρχική ιδέα ήταν απλή: βιβλία κορυφαίων συγγραφέων, σε μεταφράσεις πολύ καλής ποιότητας, σε πολύ προσιτές τιμές. Και η ιδέα αυτή κρίθηκε πολύ πετυχημένη. Μόνο που τα τελευταία χρόνια μια σειρά από παράγοντες (μεταξύ άλλων η γενικότερη κρίση στον εκδοτικό χώρο και η κατακόρυφη μείωση των σημείων πώλησης των pocket βιβλίων, δηλαδή των περιπτέρων) οδήγησαν σε πτώση των πωλήσεων. Να σημειώσω και το γεγονός ότι ενώ θα περίμενε κανείς πως σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης ο κόσμος θα προτιμούσε να στραφεί στα χαμηλότερου κόστους pocket βιβλία, έχει συμβεί το αντίθετο. Η αιτία; Άγνωστη. Ίσως επειδή πολλοί αναγνώστες βλέπουν την αγορά ενός βιβλίου ως «επένδυση», προτιμούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω και να βάλουν στη βιβλιοθήκη τους ένα καλύτερης κατασκευαστικής ποιότητας βιβλίο.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μας στέλνει μηνύματα κι εμείς τα ακούμε, τα επεξεργαζόμαστε και χαράζουμε ανάλογα το δρόμο μας.  


Το βιβλίο έχει χτυπηθεί έντονα από την κρίση. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για να αντιστραφεί το κλίμα;

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το 2015 και την επιβολή των capital controls, ο χώρος του βιβλίου έχει υποστεί μεγάλα χτυπήματα –όπως, άλλωστε, και οι περισσότεροι τομείς της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Οι πωλήσεις έπεσαν δραματικά, η αγορά έχει αγγίξει τα όριά της…

Για να αντιστραφεί το κλίμα πρέπει να μπει ένα τέλος στη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία. Η αβεβαιότητα φέρνει πτώση στις πωλήσεις, έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις, καθυστερήσεις πληρωμών, αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους τομείς και τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην παραγωγή του βιβλίου. 

Το κράτος, ανύπαρκτο, δε βοηθάει ούτε με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, ούτε με την υπερφορολόγηση και τα εμπόδια που θέτει συνεχώς σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε με την παντελή έλλειψη στρατηγικής, ούτε καν με την πλήρη απουσία ενός σχεδίου για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα σχολεία και την κοινωνία. Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει και μπορεί να γίνουν και πρέπει να γίνουν τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Το BELL books στην Εμ. Μπενάκη 22


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου